Εγγραφή/Είσοδος
 
 

Οι όροι χρήσης της υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου έχουν ανανεωθεί. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ενότητα Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο

Οικιακή μαγειρική

ISBN 978-960-438-117-2
Τύπος Αρχείου
pdf
Έτος Έκδοσης 2011
Γλώσσα
Ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου
Ελληνικά
Αριθμός Σελίδων 134 σελίδες
Περιγραφή

Η Οικιακή Μαγειρική του Νικολάου Γκινόπουλου, μια σειρά από απλές, εύκολες, αλλά γευστικές, παραδοσιακές, ξεχασμένες πλέον, συνταγές, αλλά και μια σειρά οδηγίες διατροφής, νοικοκυριού και καλής συμπεριφοράς, κυκλοφόρησε στις απαρχές του Νεοελληνικού Κράτους και της ελληνικής Αστικής Τάξης. Το σημερινό βιβλίο αποτελεί ακριβή φωτογραφική αναπαραγωγή εκείνου, με εκτεταμένη εισαγωγή της Μαρίας Τσοσκούνογλου, που καλύπτει τον διαρρεύσαντα χρόνο, κοινωνιολογικά και γευστικά. Το βιβλίο που αποδείχθηκε διαχρονικής αξίας, πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1899. Πρόκειται για το πιο πλήρες από τα πρώτα βιβλία με συνταγές μαγειρικής, από εκείνα, δηλαδή, που έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής, όπως την ξέρουμε σήμερα. Η φωτοαναστατική αυτή επανέκδοση του βιβλίου χρησιμεύει κάλλιστα στο να ξαναμπεί στην ελληνική κουζίνα η υγιεινή, απλή και με πολύ βαθειές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλία και την Ιταλία μαγειρική τέχνη, που ήλθε στην Αθήνα την εποχή του βιβλίου και που πολιτογραφήθηκε με τον καιρό ως Ελληνική Αστική Μαγειρική. Όμως επιβεβαιώνει παράλληλα ότι τα βιβλία με καλές συνταγές Μαγειρικής μέσα στο ιστορικό και λογοτεχνικό τους πλαίσιο, αποτελούν μια σύνθετη και σημαντική πολιτισμική έκφραση, που αξίζει να μελετηθεί και ως αυτοτελής μαρτυρία, αφού, όπως σημειώνει στην Εισαγωγή της η Μαρία Τσοσκούνογλου ¨κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος¨